عوارض شبکه های اجتماعی
عوارض شبکه های اجتماعی یکی از دغدغه های امروزه جهان است زیرا رسانه های اجتماعی بر سلامت روان و رفتار افراد تاثیر زیادی دارد.

بدترین فضای مجازی برای سلامت روانی شما کدام است ؟ اینستاگرام ، فیس بوک یا یوتیوب ؟ 

عوارض شبکه های اجتماعی بر روح و روان انسان ها تجربه ای نسبتاً جدید است. با توجه به این که این شبکه های اجتماعی هر ساله و هر نسل در زندگی مردم تمام و کمال پراکنده شده است ، بسیار مهم است که درک کنیم تأثیر آن ها بر سلامت روان ما چیست.

طبق آنچه در بخش سلامت روان نمناک میخوانید گزارشی که به تازگی توسط انجمن سلامت انگلیس منتشر شد تأثیر رسانه های اجتماعی بر سلامت روان جوانان را مورد بررسی قرار داد که پس از بررسی تقریباً 1500 نفر در سنین 14 تا 24 سال ، یافته های آن ها تصویری روشنی از چگونگی تأثیر گذاری سیستم عامل های مختلف رسانه های اجتماعی بر سلامت روان ، از جمله اضطراب ، افسردگی ، کمبود خواب و تصویر بدن را ارائه می دهد.

عوارض شبکه اجتماعی اینستا

در بین این تحقیقات مشخص شد که اینستاگرام بیشترین تاثیر منفی را در سلامت روان جوانان دارد. این برنامه محبوب به اشتراک گذاری عکس ، روی هویت و خواب بدن آن ها تأثیر منفی می گذارد و ترس از دست دادن و زورگویی وقلدری را در آن ها افزایش می دهد و منجر به احساس اضطراب ، افسردگی و تنهایی بیشتر می شود.

از جنبه های مثبت اینستاگرام می توان به بهبود توانایی ابراز وجود، آگاهی نسبت به هویت و ماهیت خود، ایجاد ارتباطات و حمایت عاطفی اشاره کرد.

عوارض شبکه های اجتماعی

عوارض شبکه های اجتماعی بر وقت

عوارض شبکه اجتماعی فیس بوک

در این بین مشخص شد که فیس بوک هم اثرات منفی مشابه اینستاگرام مثل اضطراب، افسردگی و احساس تنهایی را در بر دارد و همچنین تأثیر منفی بر خواب خواهد گذشت اما تاثیرات مخرب آن از اینستاگرام کم تر است.

فیس بوک همچنین در حمایت عاطفی و ایجاد اجتماعات تاثیرات مثبت زیادی داشته است. 

یوتیوب جز شبکه های اجتماعی است که از بقیه متمایز بوده و تأثیر مثبت زیادی بر سلامت روان دارد و همچنین آگاهی، ابراز وجود و توانایی ایجاد ارتباطات را تا حد زیادی افزایش داده است و تنها شبکه اجتماعی بود که اضطراب، افسردگی و تنهایی را کاهش داد.

و بسیاری از کاربران دائما در تلاشند تا انجمن آنلاینی را تشکیل بدهند و در آن از یکدیگر حمایت و پشتیبانی کنند و با همه این تفاسیر بیشترین تاثیر منفی را در روند خواب افراد داشته است.

 رسانه و سبک زندگی

عوارض شبکه های اجتماعی بر روابط 

" سایر نکات و تحقیقات درباره شبکه های اجتماعی " 

- اضطراب و افسردگی

میزان اضطراب و افسردگی در بین جوانان در طی 25 سال گذشته به سرعت و حدود 70 درصد افزایش یافته است و محققان بر این باورند که رسانه های اجتماعی در این افزایش نقش بسزایی داشته اند به نظر می رسد که رسانه های اجتماعی سنگین " بهداشت روانی ضعیف ، از جمله پریشانی روانی (علائم اضطراب و افسردگی) را در پی دارند."

رسانه های اجتماعی باعث حس ناکافی بودن می شوند .

"تحقیقات ما نشان داده است که جوانان خودشان می گویند چهار از پنج سیستم عامل استفاده شده در رسانه های اجتماعی در واقع احساس اضطراب را بدتر می کنند." و این سطح اضطراب می تواند باعث شود که جوانان خانه را ترک کنند ، در کارهایشان برتری نداشته باشند یا در کارهایشان با عدم تمرکز روبرو شوند.

به گفته نویسندگان این مطالعه ، "استفاده از رسانه های اجتماعی بیش از دو ساعت در روز با افزایش سطح پریشانی روانشناختی و ایده خودکشی همراه بوده است." محققان این را افسردگی فیس بوک می نامند و آن ها معتقدند که این افسردگی ناشی از فشار تلاش برای پیگیری با "انتظارات غیرواقعی از واقعیت" و فشار همسالان آنلاین است که "ممکن است مسئول ایجاد افسردگی یا تشدید شرایط موجود باشد."

مردم تمایل به مقایسه جنبه های دنیوی و دردناک از زندگی خود با سایرین دارند و اصطلاحا به طور مداوم باطن زندگیشان را با ظاهر زندگی آن ها مقایسه می کنند.

 عوارض رسانه ها

عوارض شبکه های اجتماعی بر روان

عوارض ناشی از شبکه ها اجتماعی 

- تصویر بدن. تصویر ذهنی که هر شخص از اندام خود دارد.

شبکه های اجتماعی ظاهراً تاثیر منفی بر روی تصور کلی فرد از بدن خود دارد. مشکل آن هم عکس های اندامی افراد در این شبکه ها است و مخصوصاً در اینستاگرام که این موضوع بیش از همه شایعه است که معمولاً توسط خانم ها و افراد سن پایین تر اتفاق می افتد. 90 درصد کاربران اینستاگرام زیر 35 سال هستند.

عکس های آپلود شده در اینستاگرام عکس هایی بسیار عالی اما غیر واقعی می باشند. تعداد عکس ها بی شمار هستند که البته فتوشاپ های پنهانی زیادی درون آن ها قرار دارد و طبق مطالعات انجام شده از هر ده نوجوان دختر ، تعداد زیادی از آن ها نسبت به بدن خود احساس رضایت نمی کنند.

و از آنجایی که افراد از حالت بدنی خود احساس رضایت نمی کنند و انتظارات آن ها در حد مجله های مد و مدل می باشد، اینستاگرام میلیون ها عکس را در یک ساعت به دختران جوان پیشنهاد می کند تا آن ها را با خودشان مقایسه کنند که اصلاً واقعی نمی باشد.

بیش از همه هم از عکس های سلبریتی ها استفاده می کنند که آن ها یک تیم میکاپ آرتیست دارند و مو ها ، لباس ها و حتی فتوشاپ شان توسط گروه های تخصصی انجام می شود و اصلا جای تعجب نیست که این افراد زیبا باشند.

طبق مطالعات انجام شده دختران میل شان هر روز و هر روز به تغییر ظاهر بیشتر می شود ، مخصوصاً بعد از این که زمان زیادی را در فیس بوک می گذرانند. شبکه اجتماعی معمولاً باعث شده که افراد بیش از همیشه به لوازم آرایش و جراحی های زیبایی روی بیاورند که در بین جوانان بسیار زیاد است.

که با این کار امیدوارند عکس هایشان بهتر ظاهر شود. مطالعه در مورد این موضوع نشان داده است که 70 درصد از افراد 18 تا 24 سال جراحی زیبایی انجام داده اند.

- خواب

خواب مستقیما با سلامت در ارتباط است:خواب و سلامت ذهن بسیار به یکدیگر مرتبط هستند. سلامت ذهنی که ضعیف باشد و در درجه پایین قرار داشته باشد، می تواند باعث بی خوابی شود و بی خوابی نیز باعث کاهش سلامت مغز می شود.

شبکه اجتماعی تاثیر منفی روی هر دو مورد دارد. افراد با استفاده از آن ها در کیفیت خواب خود مشکل ایجاد می کنند. مخصوصاً اگر این کار را شب هنگام انجام دهند زیرا نور ال ای دی گوشی تلفن و کامپیوتر روی مغز آن ها به طور طبیعی تاثیر می گذارد و مانع از تولید هورمون های خواب می شود.

علاوه بر آن از هر پنج جوان یک نفر آن ها شب ها را بیدار می ماند تا پیام های خود را در شبکه اجتماعی چک کند و همین باعث می شود که سه برابر افراد دیگر در مدرسه و کلاس درس ، خسته شوند.

البته شبکه های اجتماعی گاهی اوقات فوایدی نیز دارند مثلا افراد جوان می توانند احساسات خود را در آن به اشتراک بگذارند و کمی حمایت عاطفی پیدا کنند.

تقریباً در بین 10 نوجوان تمام آن ها وارد چالش در این شبکه های اجتماعی می شوند. شبکه های اجتماعی می تواند اطلاعات ارزشمند ذهنی را در این افراد افزایش دهد و کسانی که از مشکلات ذهنی رنج می برند را بهبود ببخشد زیرا فرصتی به آن ها می دهد تا احساس کنند تنها نیستند.

 تاثیر رسانه بر خواب

عوارض شبکه های اجتماعی بر خواب

نتیجه گیری عوارض شبکه های اجتماعی

شبکه اجتماعی با سلامت مغز ارتباط مستقیمی دارد. مخصوصاً اگر افراد استفاده کننده از آن جوان باشند زیرا دوست دارند بیش از حد از آن استفاده کنند و از لحاظ احساسی نیز به آن وابسته خواهند شد.

در کل می توان نتیجه گرفت که شبکه های اجتماعی می توانند برای افراد فواید داشته باشند اما در صورتی که به بچه ها از سنین پایین آموزش دهیم و طرز استفاده از شبکه های اجتماعی به طور صحیح و مفید را به آن ها یاد بدهیم.

فرزندان ما نیازمند مهارت های مربوط به استفاده از این شبکه ها هستند و ما نیز باید با افزایش این آگاهی به عنوان والدین به ان ها کمک کنیم. 

عوارض کدام یک از شبکه های اجتماعی بیشتر است ؟

51
این مطلب مفید بود ؟10
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : psychalive / بخش بهداشت و سلامت نمناک /ن /م.ح
وبگردی