پیچش بیضه
علت درد بیضه ها چیست؟ پیچش بیضه منجر به اختلال خونرسانی در بیضه می گردد ، بطوری که اگر درمان در عرض 3 تا 4 ساعت انجام نشود ممکن است باعث چروکیدگی دائمی بیضه گردد.

 در مورد پیچ خوردگی یا پیچش بیضه بیشتر بدانید

پیچ خوردگی بیضه، هنگام چرخش بیضه اتفاق می ‎افتد و سبب پیچ خوردن کیسه بیضه و کاهش جریان خون در آن می ‎شود. کاهش جریان خون در کیسه بیضه باعث بروز درد شدید و ناگهانی و تورم آن خواهد شد.

میزان پیچ خوردگی ممکن است از 180 تا 720 درجه باشد و این امر بر میزان آسیب دیدگی بیضه تاثیر گذار است. به عنوان یک قاعده کلی، در طی حدود 4 تا 6 ساعت بعد از بروز این اتفاق می ‎توان آسیب به بیضه را تا 90% کاهش داد و  بعد از گذشت 12 ساعت، این میزان به 50% رسیده و بعد از گذشت 24 ساعت تنها می ‎توان 10% از آسیب را جبران کرد.

پیچ خوردگی بیضه معمولا نیاز به انجام جراحی اضطراری دارد و در صورتی که جراحی سریعا انجام شود، می ‎توان بیضه را درمان کرد  اما در صورتی که جریان خون برای مدتی طولانی به درون کیسه بیضه قطع شود، ممکن است آسیب وارد شده به بیضه و بافت های اطراف آن  آنقدر زیاد شود که بیضه از کار بیفتد و برای جلوگیری از بروز عفونت پزشک تصمیم به قطع آن بگیرد.

علائم و نشانه های پیچ خوردگی بیضه:

  • بروز درد ناگهانی و شدید در بیضه (این درد ممکن است فقط محدود به یک طرف و یا کل محدود کیسه بیضه فرد باشد)
  • شل شدن پوست زیر آلت تناسلی که با بیضه در تماس است
  • تورم بیضه و قرمز و تیره شدن آن
  • درد شکم
  • تهوع و استفراغ
  • قرار گرفتن بیضه در زاویه ای غیر معمول
  • تکرر ادرار
  • وجود خون در مایع منی
  • وجود توده هایی در کیسه بیضه
  • پیچ خوردگی بیضه معمولا در یکی از بیضه ها رخ می ‎دهد و بروز این اتفاق در هر دو بیضه بسیار نادر است . 
  • پسران نوجوانی که دچار پیچ خوردگی بیضه  می ‎شوند ، معمولا به علت درد در نیمه شب و یا صبح زود از خواب بیداری می ‎شوند.

پیچش بیضه

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد ؟

در صورت بروز درد ناگهانی و شدید بیضه  سریعا به پزشک مراجعه کنید که در صورت بروز پیچ خوردگی بیضه، درمان سریع می ‎تواند از آسیب جدی و یا از بین رفتن بیضه جلوگیری کند و تا زمانی که با پزشک ملاقات نکرده اید از خوردن و آشامیدن هر چیزی خودداری کنید  زیرا ممکن است نیازمند عمل جراحی اضطراری باشید.

در صورتی که دچار درد ناگهانی بیضه شدید که بدون انجام هیچ گونه درمانی برطرف شد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید . این اتفاق ممکن است در صورت عدم کشیدگی زیاد بیضه بروز پیدا کند اما با این حال، برای جلوگیری از وقوع دوباره مشکل  انجام جراحی لازم است .

علل پیچش بیضه

همانطور که گفته شد ، پیچ خوردگی بیضه در صورت چرخش بیضه و کاهش جریان خون به آن اتفاق می ‎افتد و اگر بیضه چندین بار بچرخد، ممکن است جریان خون به سمت آن کاملا قطع شده و میزان آسیب وارد شده به آن افزایش یابد . 

علت بروز این اتفاق هنوز مشخص نیست و بیشتر مردانی که دچار پیچ خوردگی بیضه می‎شوند، معمولا دارای ویژگی های ارثی هستند که در آن بیضه می ‎تواند آزادانه درون کیسه خود بچرخد که این وضعیت ارثی اغلب بر روی هر دو بیضه تاثیر می ‎گذارد اما با این وجود، این اختلال در همه آقایان دیده نمی ‎شود.

پیچ خوردگی بیضه، اغلب چند ساعت بعد از انجام فعالیت های شدید و یا آسیب رسیدن جزئی به بیضه ها و یا در هنگام خواب اتفاق می ‎افتد . 

عوامل خطر پیچش بیضه

- سن :

پیچ خوردگی بیضه اغلب در سنین 10 تا 25 سالگی اتفاق می ‎افتد. این بیماری در هر سنی ممکن است رخ دهد  اما بروز آن در سن 30 سالگی به بعد نادر است و حدود 65% موارد مبتلا به این بیماری، نوجوانان 12 تا 18 ساله بودند و  احتمال ابتلا به این بیماری 1 در 4000 نفر تا سن 25 سالگی است . 

پیچ خوردگی بیضه

- سابقه پیچ خوردگی بیضه در گذشته :

در صورتی که دچار درد شدید بیضه شدید که بدون درمان برطرف شده است، این احتمال وجود دارد که پیچ خوردگی بیضه دو باره در شما بروز پیدا کند. هرچه دوره درد بیشتر باشد، خطر آسیب به بیضه بیشتر می ‎شود.

- سابقه خانوادگی :

در صورتی که افراد بزرگتر خانواده تان دچار پیچ خوردگی بیضه شده باشند، این احتمال وجود دارد که شما نیز این وضعیت را تجربه کنید .

- دمای پایین و یا رشد سریع بیضه ها در دوران بلوغ نیز ممکن است در بروز این وضعیت نقش داشته باشد.

- همچنین، در صورتی که بند ناف در دوران نوزادی به خوبی قطع نشده باشد، این امکان وجود دارد، که احتمال بروز پیچیدگی بیضه در آینده بیشتر شود.

پیچ خوردگی بیضه در نوزادان

چنانچه در بخش سلامت نمناک اشاره کرده ایم گاهی اوقات  پیچ خوردگی قبل از تولد اتفاق می ‎افتد که در این حالت  تشخیص پیچ خوردگی بیضه کار آسانی نیست اما انجام عمل جراحی به منظور جلوگیری از بروز مشکلات تولید مثل در آینده ضروری می ‎باشد .

عوارض جانبی پیچش بیضه

پیچ خوردگی بیضه می ‎تواند باعث بروز عوارض زیر شود:

آسیب شدید و یا از کار افتادن بیضه :

در صورتی که پیچ خوردگی بیضه بعد از گذشت چند ساعت از بروز این اتفاق  درمان نشود، جریان خون مسدود شده و می ‎تواند باعث از کار افتادن بیضه شود و  اگر شدت آسیب وارد شده به بیضه، زیاد باشد  باید با انجام عمل جراحی  برداشته شود.

ناباروری :

در برخی موارد آسیب یا از بین رفتن بیضه  بر توانایی مرد در تولید مثل تاثیر گذار خواهد بود .

ناباروری مردان

پیشگیری از پیچش بیضه

در برخی افراد  بیضه ها قابلیت چرخش در کیسه بیضه را دارند که در این گونه موارد، تنها راه پیشگیری از بروز پیچ خوردگی بیضه ، انجام جراحی به منظور اتصال دو بیضه به داخل کیسه بیضه است .

پیچ خوردگی بیضه چگونه تشخیص داده می ‎شود ؟

زمانی که به پزشک مراجعه می ‎کنید و وضعیت خود را توصیف می ‎کنید ، پزشک شکم ، بیضه ها و کشاله ران شما را معاینه می ‎کند و رفلکس های شما را با مالیدن و فشار دادن قسمت داخلی ران مورد آزمایش قرار می ‎دهد . این حالت، معمولا باعث انقباض بیضه می ‎شود  که در صورت پیچ خوردگی بیضه این اتفاق نخواهد افتاد .

پزشک همچنین ممکن است برای تایید وضعیت پیچ خوردگی بیضه، آزمایشاتی به عمل آورد که عبارتند از :

سونوگرافی :

از سونوگرافی ( اعمال امواج  با فرکانس بالا ) برای تهیه تصویر از بیضه ها و بررسی دقیق جریان خون استفاده می ‎شود.

آزمایش ادرار و آزمایش خون :

با این انجام این آزمایشات می ‎توان دریافت که آیا درد ، ناشی از پیچ خوردگی بیضه ها است یا عفونت های ادراری .

ارزیابی میزان جریان خون :

زیرا در اثر پیچ خوردگی بیضه ، جریان خون به بیضه ها کاهش پیدا خواهد کرد .

اسکن هسته ای بیضه ها :

این آزمایش با تزریق مقادیر کمی مواد رادیو اکتیو در جریان خون برای تشخیص مناطقی که دارای جریان خون پایینی هستند انجام می ‎شود. 

گاهی اوقات نیز ممکن است، پزشک برای اطمینان حاصل کردن از وضعیت بیضه ها  تصمیم به انجام عمل جراحی بگیرد .

بیماری تورشن بیضه

پیچ خوردگی بیضه چگونه درمان می ‎شود ؟

در بیشتر موارد برای درمان پیچ خوردگی بیضه  نیاز به انجام عمل جراحی است . 

گاهی اوقات نیز ممکن است پزشک با اعمال فشار بر روی کیسه بیضه، پیچ خوردگی را برطرف کند. با این وجود انجام عمل جراحی به منظور اتصال بیضه ها به کیسه بیضه ضروری است .

جراحی برای پیچ خوردگی بیضه

معمولا جراحی برای برطرف کردن پیچ خوردگی بیضه ها نیازی به ماندن در بیمارستان ندارد.

 برای انجام این عمل، از بیهوشی عمومی استفاده می ‎شود. پزشک و یا جراح اورولوژی، شکاف کوچکی در کیسه بیضه ایجاد کرده و بعد از برطرف کردن پیچ خوردگی، بیضه ها را به داخل کیسه بیضه منتصل می ‎کند که این جراحی حدود 45 دقیقه به طول خواهد انجامید و  درد ناشی از عمل جراحی، شدید نبوده و از درد پیچ خوردگی بیضه کمتر خواهد بود و  در صورتی که آسیب وارد شده به بیضه در اثر پیچ خوردگی شدید باشد، پزشکان با انجام عملی به نام ارکیکتومی، بیضه را قطع خواهند کرد .

ایمپلنت بیضه (مفصلی)

اگر به دلایلی فرد یکی از بیضه ها را از دست دهد ؛ برای دچار نشدن فرد به مشکلات روحی از ایمپلنت های بیضه استفاده می کنند و با جراحی آن را به جای بیضه قرار می دهند. تا شخص احساس کمبود جسمی نکند و  اعتماد به نفس داشته باشد .

مراقبت های بعد از عمل جراحی

پس از انجام عمل جراحی پیچ خوردگی بیضه، فرد باید تا چند هفته از انجام فعالیت های ورزشی و جنسی خودداری کند . در مورد زمان لازم برای بازگشت به روال عادی زندگی  از پزشک خود اطلاعات لازم را کسب کنید. 

در صورتی که پزشک تصمیم به قطع بیضه فرد داشته باشد، برای شخص از پروتز بیضه استفاده می ‎شود تا نسبت به ظاهر خود احساس بهتری داشته باشند.

در صورتی که مجبور به قطع بیضه های خود شدید، نا امید نشوید  چرا که ممکن است باز هم توانایی بارور شدن داشته باشید  زیرا بیضه باقی مانده هنوز  توانایی تولید اسپرم را خواهد داشت و  گاهی اوقات بیضه باقی مانده برای جبران فعالیت بیضه از دست رفته، بزرگتر خواهد شد و مراقبت از بیضه باقی مانده از اهمیت بالایی برخوردار است و  همچنین نیازی نیست این مورد را با هرکسی در میان بگذارید . 

پیچ خوردگی یا پیچش بیضه از علائم تا تشخیص و درمان

533
این مطلب مفید بود ؟330
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : my.clevelandclinic / nhs / urologyhealth / urologyhealth / kidshealth / بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/ز.ت
وبگردی