
آداب و رسوم اهل سنت در عید سعید قربان
عید سعید قربان یکی از اعیاد بزرگ اسلامی است که دارای آداب و رسوم خاصی میان مسلمان به خصوص در میان اهل سنت است. به طوری که اهل تسنن، چند روز مراسم ویژه ای را به صورت عمومی برای عید قربان در نظر می گیرند.
قوم ترکمن دو اصطلاح قربان بایرامی و قربان لق را برای عید قربان به کار می برند. قربان بایرامی از هشتم ذی الحجه تا 12 ذی الحجه و قربان لق نیز از 10 ذی الحجه تا 12 ذی الحجه ادامه دارد.اهالی ترکمن روز عید قربان به عنوان بزرگترین عید ملی و مذهبی خود می دانند.
تمام اهل سنت در نقاط مختلف کشور چند روز قبل از فرا رسیدن عید قربان به نظافت و غبار روبی منازل و محیط اطراف خود می پردازند و خود را برای عید آماده می کنند.
خرید گوسفند، لباس و کفش، تهیه شیرینی و آجیل و پخت کلوچه محلی از جمله آداب و برنامه های مردم قبل فرا رسیدن عید سعید قربان است.
در شب 10 ذی الحجه تمام مردم ترکمن از کوچک و بزرگ غسل می کنند و لباس های نو می پوشند. در این روز که به "قربان شور" معروف است، اشعاری به زبان ترکمنی مانند "سنم شور"، "سنم شور"، می خوانند. هدف آنها از خواندن این است که تا عید قربان سال بعد، خود و اعضای خانواده اشان از چشم بد و شور در امان باشند.
نماز اهل سنت در عید قربان
چنانچه در بخش دین و مذهب نمناک اشاره شده است در صبح روز عید، همراه با طلوع خورشید،موذن مردم را برای اقامه نماز به مسجد فرا می خواند و مردم پس از شستشوی بدن و پوشیدن لباسهای نو برای اقامه نماز در مسجد کنار یکدیگر قرار می گیرند.
نماز عید اهل سنت دو رکعت است که در رکعت اول هفت تکبیر و در رکعت دوم نیز پنج تکبیر گفته می شود و بعد از نماز، خطیب نماز در بالای منبر خطبه نماز عید که شامل دو قسمت است را ایراد می کند.
اهل سنت در خراسان شمالی و جنوب کشور ، پس از اقامه نماز به زیارت اهل قبور رفته و برای اموات، طلب آمرزش می کنند.
ذبح قربانی
در میان اهل سنت رسم دیرینه ای که وجود دارد ذبح دام به منظور نذری برای اموات است. اهالی ترکمن با توجه به وضع مالی خود این رسم را جشن می گیرند. در برخی از خانواده های ترکمن چند گوسفند و بز و در برخی منازل دیگر هم شتر و گاو قربانی می شود.
معمولا یک سوم از گوشت حیواناتی را که قربانی می کنند برای کمک به نیازمندان و فقرا هدیه می دهند تا آنها را نیز در این عید بزرگ خوشحال کنند.
دید و بازدید در عید قربان
همه مردم با پوشیدن لباسهای تمیز و نو به دیدار خویشاوندان و بستگان خود می روندو با کنار گذاشتن کدورت ها از یکدیگر حلالیت می طلبند. کودکان نیز با تبریک عید به اهل خانه، خود را مهمان صاحب خانه کرده و عیدی دریافت می کنند.